Sådan behandles din hund eller kat for orm

Orme hos hunde og katte behandles med en ormekur.

Det er ikke alle sygdomme, der er lige nemme at få øje på, når det drejer sig om vores firbenede husdyr. Alligevel er der nogle signaler og symptomer, du som husdyrsejer kan lægge mærke til, og som bør få alarmklokkerne til at ringe.

Symptomer på at dit husdyr skal på en ormekur

Symptomerne på orm kan variere, alt efter hvilken type orm din hund eller kat er blevet smittet med. De typiske tilfælde af orm er bændelorm eller spoleorm, der rammer begge racer. Særligt når dyrene er hvalpe eller killinger er de sårbare. I tilfælde af orm er den bedste behandling altid en ormekur. Vi vil nu gennemgå nogle af de orme som kan ramme dine kæledyr:

Hvad er spoleorm?

Da voksne katte er mere modstandsdygtige end killinger, så er denne type orm sjælden hos de voksne. Derfor skal du kun være ekstra opmærksom på kattens helbred når den er mindst. Symptomerne er diarre, hoste og glansløs pels. Pludseligt vægttab, formindsket vækst og generelt træthed er også nogle af de symptomer, der er forbundet med spoleorm. Hold derfor også øje med kattens afføring, da der kan være ormeæg i den. Ormekuren skal gives til killingen, allerede fra den er 14 dage gammel og herefter hver 14. dag, indtil de er 10-12 uger gamle.

Spoleorm er mere tydelig at få øje på ved hunde. Ligesom med killingerne er det hvalpe, der har højest risiko for at blive smittet. Ormeæg i afføring er et sikkert tegn på orm, men ellers er symptomerne nedsat appetit, udspilet mave, hikke, og diarré. For hunde gælder samme behandlingsform som katte; hunden skal have ormekuren fra den er to uger gammel og så hver 14. Dag. Samtidig skal tæven også behandles i samme tidsrum.

Hvad er bændelorm?

Denne orm kan blandt andet overføres via loppetid, så hvis katten og hunden har en god hygiejne og er loppefri, så skulle den gerne undgå at blive ramt af bændelorm. De mest tydelige symptomer – hos katte – er ormeæg eller ormelarver i afføring eller opkast. Ormekuren foregår på samme måde for katte, som kuren mod spoleorm.

Ved hunde er der ikke ligeså mange synlige symptomer. Eneste reelle symptom er æg i afføringen, og ellers så vil hunden opleve en synligt, irriterende kløen ved endetarmsåbningen. Fremgangsmåden for behandling er ligesom ved spoleorm, men for hunde kan loppekure også være med til at forebygge bændelorm.

Der er altså håb forude når det gælder behandling af orm hos hunde og katte. Husk at vær opmærksom på symptomerne og kontakt eventuel dyrlæge eller apotek hvis du er i tvivl. Med dette ønsker vi dine husdyr et sundt og langt liv!

Del gerne med venner...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter